Polityka prywatności

 

  1. eKsięgarnia oraz Rambler Press Sp. z o.o. gwarantują wszystkim swoim Klientom ochronę danych osobowych. Dane osobowe są chronione zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (tekst jednolity Dz. U. z 2002 r. Nr 101 poz. 926, ze zm.) w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom trzecim.
  2. Klient wyraża zgodę na przetwarzanie przez eKsięgarnię swoich danych osobowych podczas procesu rejestracji w eKsięgarni lub podczas składania zamówienia bez rejestracji. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednak brak zgody na ich przetwarzanie uniemożliwia rejestrację oraz realizowanie zamówień Klienta w eKsięgarni.
  3. W przypadku wyrażenia przez Klienta dodatkowej zgody, przez zaznaczenie odpowiedniego pola formularza rejestracyjnego, podane przez Klienta dane osobowe, o których mowa w ust. 2 powyżej, będą przetwarzane w celu informowania Klienta o nowych produktach, usługach oraz promocjach oferowanych przez eKsięgarnię.
  4. Administratorem danych osobowych Klienta jest Rambler Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (03–606) przy ul. Bratka 19.
  5. Administrator danych nie ponosi odpowiedzialności za podanie nieprawdziwych danych osobowych przez Klienta.
  6. Klienci eKsięgarni mają prawo do wglądu do swoich danych osobowych, poprawiania ich oraz żądania ich usunięcia.
  7. Informacje techniczne – pliki cookie

Podczas korzystania z eKsięgarni na Państwa urządzeniu końcowym zapisywane są niewielkie pliki tzw. pliki cookie. Dzięki zapisaniu tych plików na Państwa urządzeniu możliwe jest m.in. zapamiętanie danych logowania, dzięki czemu nie będą Państwo musieli każdorazowo wpisywać loginu i hasła, zapamiętanie towarów dodanych przez Państwa do koszyka. Dzięki plikom cookie możliwe jest zbieranie danych statystycznych eKsięgarni Internetowej www.ramblerpress.pl co umożliwia nam rozwijanie eKsięgarni.
Pliki cookie nie zawierają danych identyfikujących Państwa, na ich podstawie nie można ustalić czyjejkolwiek tożsamości. Pliki te nie są w żaden sposób szkodliwe dla Państwa urządzenia i nie zmieniają jego ustawień ani ustawień zainstalowanego na nim oprogramowania. Odczytanie zawartości tych plików możliwe jest jedynie przez serwer, który je utworzył.

W trakcie korzystania przez Państwo ze eKsięgarni www.ramblerpress.pl korzystamy z dwóch rodzajów plików cookie: sesyjnych oraz stałych. Pliki sesyjne to pliki tymczasowe, które przechowywane są w Państwa urządzeniu do czasu wylogowania i opuszczenia eKsięgarni www.ramblerpress.pl lub zamknięcia przeglądarki. Stałe pliki są przechowywane w Państwa urządzeniu przez czas określony w parametrach tych plików lub do momentu ich usunięcia.

Jakie pliki cookie wykorzystujemy?

  • Pliki niezbędne do działania eKsięgarni – pliki te umożliwiają prawidłowe działanie eKsięgarni www.ramblerpress.pl, logowanie do eKsięgarni, nawigowanie po eKsięgarni, dokonywanie zakupów oraz pobieranie ze eKsięgarni zakupionych plików. Bez ich zapisania na Państwa urządzeniu korzystanie ze eKsięgarni jest niemożliwe;
  • Pliki zapewniające bezpieczeństwo transakcji dokonywanych w obrębie eKsięgarni. Brak tych plików uniemożliwi bezpieczne dokonanie transakcji;
  • Pliki statystyczne – umożliwiają zbieranie przez nas informacji statystycznych na temat sposobu korzystania ze eKsięgarni;
  • Pliki funkcjonalne – pliki umożliwiające zapamiętanie Państwa ustawień i preferencji.
  • Pliki reklamowe – pliki umożliwiające otrzymanie spersonalizowanej reklamy. Pliki te mogą być wykorzystywane przez eKsięgarnię lub przez współpracujące z eKsięgarnią podmioty świadczące usługi reklamowe, dzięki czemu może zostać wyświetlona Państwu reklama dostosowana do Państwa zainteresowań, a ilość wyświetleń reklamy może być limitowana.
  • Pliki społecznościowe – umożliwiające integrację serwisów społecznościowych z których korzystają Państwo, z eKsięgarnią.

Co zrobić, jeśli nie zgadzają się Państwo na zapisywanie plików na Państwa urządzeniu?

Najczęściej ustawienia przeglądarki domyślnie dopuszczają zapisywanie plików cookie. Jeżeli nie zgadzają się Państwo na zapisywanie tych plików na Państwa urządzeniu, należy odpowiednio zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Zmiana może polegać na niezapisywaniu plików cookie na Państwa urządzeniu bądź na każdorazowym informowaniu Państwa o zapisaniu danego pliku na Państwa urządzeniu. Można również za każdym razem po wizycie w eKsięgarni usuwać pliki ze swojego urządzenia.

Ustawienia przeglądarki Państwa urządzenia pozwalające na zapisywanie plików oznaczają, że wyrażona zostaje zgoda, aby pliki te zapisywane były na Państwa urządzeniu.

Pozostałe informacje techniczne

Korzystamy również z geolokalizacji, tj. sprawdzamy, z jakiej lokalizacji składane jest zamówienie. Stosujemy najnowsze technologie i specjalne procedury ochrony danych osobowych. Wykorzystujemy nowoczesne mechanizmy ochrony przekazywanych danych, w tym w szczególności połączenia szyfrujące.
Państwa dane osobowe są przechowywane w bazie danych, w której zastosowano środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych zgodne z wymaganiami określonymi przez powszechnie obowiązujące przepisy prawa dotyczące ochrony danych osobowych, w tym rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie dokumentacji przetwarzania danych osobowych oraz warunków technicznych i organizacyjnych, jakim powinny odpowiadać urządzenia i systemy informatyczne służące do przetwarzania danych osobowych (Dz. U. Nr 100, poz. 1024). Dostęp do bazy mają jedynie osoby, posiadające upoważnienia nadane przez administratora danych.